Friday, August 21, 2009

تغذيه در گربه ها

تغذیه در گربه ها

مسئله تغذيه مهمترين بحث در پرورش و نگهداري تمامي حيوانات خانگي است همانطور كه مي‌دانيد تغذيه مناسب پايه و اساس يك زندگي سالم بوده و برعكس تغذيه غلط مي‌تواند منشاء بسياري از اختلالات و بيماريها شود.

مسئله تغذيه مهمترين بحث در پرورش و نگهداري تمامي حيوانات خانگي است همانطور كه مي‌دانيد تغذيه مناسب پايه و اساس يك زندگي سالم بوده و برعكس تغذيه غلط مي‌تواند منشاء بسياري از اختلالات و بيماريها شود. گربه‌ها در مقاسيه با سگها به غذا، پروتئين و انرژي بيشتري (نسبت به وزنشان) نياز دارند ولي از جهت ديگر از آنجايي كه آنها ساعات زيادي از روز را به استراحت و خواب مي‌پردازند و از اين رو استعداد بيشتري براي بزرگ شدن و چاق شدن دارند، عدم توجه و دقت كافي به تعادل جيره غذايي آنها، باعث خواهد شد كه زود چاق و تنبل شده و اين امر باعث كاهش محبوبيت آنها بعنوان يك حيوان خانگي دوست‌داشتني خواهد شد.
همانطور كه مي‌دانيد گربه‌ها حيوانات گوشتخواي هستند. آنها در طبيعت به شكار پرنده‌ها و جون دگان پرداخته و غذاي مورد نياز خود را از اين طريق بدست مي‌آورند و البته علاوه بر گوشت، استخوان و گاهي برخي سبزيجات نيز بخشي از جيره غذايي آنها را تشكيل مي‌دهد ولي بايد بدانيد كه يك گربه وحشي كه در طبيعت زندگي مي‌كند و غذاي خود را با شكار كردن و با تحرك و زحمت زياد به دست مي‌آورد و گربه خانگي و اهلي كه از كمترين تحرك برخوردار بوه و غذاي خود را هميشه بصورت آماده از صاحب خود دريافت مي‌كند احتياجات يكساني ندارند بنابراين هيچ موقع كيفيت و كميت جيره غذاي آنها مشابه هم نخواهد بود. با اين حال همانگونه كه مطلعيد، يك جيره غذايي، موقعي مناسبت و متعادل است كه تمامي احتياجات غذايي شامل: پروتئين، چربي، كربوهيدارت، ويتامين‌ها، مواد معدني و انرژي را براي بدن موجود زنده، تأمين كند براي مثال گذاشتن مقادير زيادي گوشت به تنهايي، شايد مورد پسند گربه شما واقع شود ولي هيچگاه نمي‌تواند احتياجات غذايي ذكر شده را تأمين كند. پس علاوه بر گوشت، بايد از منابع كربوهيدرات، ويتامين، مواد معدني و... نيز در تغذيه گربه خود استفاده كنيد.
براي تأمين پروتئين لازم، منابع مختلفي شامل انواع گوشت سفيد و قرمز وجود دارد، البته اين منابع لزومآ گوشت نيست بلكه شما مي‌توانيد در كنار گوشت از مواد غذايي مانند پنير، شير و تخم‌مرغ نيز استفاده كنيد به‌هرحال منبع پروتئين بايد حداقل يك دهم جيره غذايي گربه‌هاي جوان و در حال رشد و حداقل يك بيستم جيره غذايي گربه‌هاي بالغ را تشكيل دهد و البته براي بچه گربه‌هايي كه از شير گرفته شده‌اند اين رقم به يك سوم افزايش پيدا مي‌كند. نكاتي كه در دادن گوشت بايد رعايت كنيد اين است كه اولا از سالم و تازه بودن گوشتي كه مي‌خواهيد به گربه‌تان بدهيد اطمينان حاصل كنيد و به همين منظور آن را كاملا پخته و سپس به مصرف حيوان برسانيد در ضمن استخوانهاي داخل گوشت را كه احتمال مي‌دهيد باعث اذيت حيوان شده و يا در گلوي وي گير كند، از آن جدا كنيد. بهتر است كه گوشت را بصورت تكه‌هاي ريز و خرد شده در آوريد بخصوص در مورد گوشت مرغ و ماهي اين مسئله بسيار اهميت دارد. در مورد جگر مقادير زياد آن توصيه نمي‌شود زيرا باعث اسهال خواهد شد و در ارتباط با ساير منابع پروتئين بايد توجه داشته باشيد شير را به هر نسبت كه خود گربه تمايل دارد به وي بدهيد و در مورد تخم‌مرغ، آن را بپريد زيرا تخم‌مرغ خام باعث اختلال در جذب ويتانمين به نام بيوتين شده و علائم كمبود آن در حيوان ظاهر خواهد گشت. پنير هم منبع غني از پروتئين بوده و شما مي‌توانيد آنرا بصورت خام يا همراه با ساير غذاها پخته و به مصرف گربه برسانيد.
براي تأمين نياز حيوان به كربوهيدرات، توصيه مي‌شود از سيب‌زميني (بصورت پخته)، نان و غلات در جيره غذايي استفاده كنيد. مزيت مهم استفاده از اين تركيبات در جيره بهبود فعاليت روده‌هاي حيوان است. شما مي‌توانيد سيب زميني را با آب گوشت مخلوط كرده و يا غلات را همراه با شير به گربه‌تان بدهيد.
براي تأمين چربي مورد نياز حيوان مي‌توانيد از روغنهاي گياهي و حيواني استفاده كنيد. نياز گربه‌ها به چربي از سگها بيشتر است. وجود چربي در جيره غذايي گربه‌ها، بويژه گربه‌هاي مسن و لاغر كه قادر به جذب مواد غذايي نستند بسيار حائز اهميت است. در مورد سبزيجات نيز توصيه مي‌شود انواع تازه آن را خرد كرده و بصورت مخلوط با گوشت، جلوي گربه خانگي‌تان بگذاريد.
در رابطه با احتياجات ويتاميني بايد توجه داشته باشيد، وقتي جيره تركيب متنوع و متعادلي از گوشت، چربي، غلات و سبزيجات تازه باشد، انواع ويتامينهاي مورد نياز نيز تأمين خواهد شد و نيازي به مكملهاي ويتاميني در جيره نيست، علاوه بر اين برخي ويتامينها مانند 2B ، ويتامين C و ويتامين K در بدن گربه سنتز مي‌شود با اين حال اگر برايتان مقدر باشد مقداري روغن ماهي به جيره غذايي اضافه كنيد چون اين ماده علاوه بر اينكه منبع غني از ويتامين A است به دفع توپي‌هاي مويي احتمال در معده و روده گربه كمك كرده و در پيشگيري از يبوست نيز بسيار مفيد خواهد بود. مواد معدني را نيز تنها به جيره غذايي گربه‌هاي آبستن، آنهم در مقادير كم، مي‌توانيد اضافه كنيد.
در رابطه با دفعات خوردن غذا و بعبارت ديگر تعداد وعده‌هاي غذايي، توجه داشته باشيد كه با افزايش سن از تعداد اين وعده‌ها كاسته شده و در عوض مقدار آن اضافه مي‌شود. مثلا براي يك بچه گربه 3 ماهه تعداد 6 وعده غذا كه هر وعده حاوي 180 گرم غذا باشد، كفايت مي‌كند و براي يك گربه 8 ماهه 3 وعده غذا (هر وعده 350 گرم) كافي است. براي گربه‌هاي بالغ 2 وعده (هر وعده 400 گرم) در نظر گرفته مي‌شود ولي آنهايي كه آبستن هستند، بايد از 4 تا 5 وعده غذا (هر وعده 450 گرم) برخوردار شوند. البته اين ا عداد و ارقام كاملا دقيق و علمي نيستند. چون گربه‌ها با توجه به جنس، نژاد، سن، شرايط زيست و ميزان تحرك روزانه و... نيازهاي متفاوتي به غذا دارند به همين خاطر به نظر ما بهترين معيار براي تعيين مقدار جيره و دفعات وعده غذايي، تجربه شخصي صاحب حيوان است. در واقع مقدار جيره نبايد به اندازه‌اي باشد كه حيوان را دچار چاقي و تنبلي كند و در عين حال تا حدي كم نباشد كه گربه لاغر و ضعيف شود.
يك نكته ديگر در مورد تغذيه گربه‌ها كه بايد آنرا رعايت كنيد اين است كه هيچ موقع جيره غذايي را يكدفعه و ناگهاني تغيير ندهيد زيرا اينكار باعث بروز اختلالات گوارشي خواهد شد و در ضمن به هيچ عنوان تركيبات مختلف جيره غذايي را جدا از هم در وعده‌هاي غذايي مختلف تقسيم نكنيد زيرا در اينصورت گربه فقط غذاي مورد دلخواه خود را خواهد خورد. براي مثال اگر شما گوشت پخته شده را در 1 وعده به گربه بدهيد و براي وعده بعدي وي پنير و تخم‌مرغ پخته بدهيد، هيچگاه آنها را نخواهد خورد و آنقدر لج خواهد كرد تا شما مجبور شويد غذاي مورد دلخواه وي، يعني گوشت، را به وي بدهيد پس توصيه مي‌كنيم حتمآ مخلوطي از گوشت، سبزيجات پخه، سيب‌زميني و روغن و... را بعنوان جيره غذايي تهيه كنيد.
براي تأمين آب مورد نياز، از آب پاكيزه و يا شير مي‌توانيد استفاده كنيد. به ياد داشته باشيد كه گربه‌ها نسبت به تغييرات مزه و طعم آن بسيار حساس هستند. برخي از آنها نيز ممكن است با خوردن شير دچار ناراحتي گوارشي شوند كه براي اين گربه‌ها، بهتر است كه شير را جايگزين آب نكنيد.



برگرفته از : پایگاه خبری علوم دامی و دامپزشکی ایران

No comments: