Monday, June 19, 2006

برداشتی از سایت انسان - حیوان - طبیعت

همه ما جانور هستیم
يادداشت زير نوشته دکتر ديويد سوزوکی است که نکات قابل تأمل و جالبی را در بردارد ،‌ بدليل اينکه مطلب از نشريات اقتباس شده است امکان دارد در معادل لاتين اصطلاحات احيانا اشتباهی وجود داشته باشد از بازديدکنندگان محترم تقاضا دارد در صورت برخورد با چنين موردی تذکر داده و يادآوری کنند . مقابل در ورودی یک مرکز خرید چنین نوشته شده بود : ( هیچ جانوری حق ورود ندارد ) . پس از خواندن این جمله براستی نمیدانستم که باید بخندم و یا گریه کنم ، چرا که این جمله در واقع بازتابی از درماندگی و یا بی میلی ما برای پذیرش ماهیت زیست شناختی مان بود. ما همگی جانور هستیم و در طبقه بندی جانوران از جایگاه منحصر بفرد و
ویژه ای برخورداریم ، سلسله جانوران
( Animalia ) شاخه طنابداران ( Chordata ) رده پستانداران ( Mammallia ) راسته نخستی ها
( Primates ) خانواده انسان سانان ( Haminidae ) جنس هومو ( Homo ) و گونه ساپینس ( Sapiens ) اکراه و بیزاری ما از شناخت و پذیرش ماهیت و طبیعت جانوری مان در طرز برخورد و رویکردمان نسبت به سایر جانوران نیز انعکاس یافته است بطوری که برای ناسزا گفتن به شخص دیگر ممکن است او را کرم ، مار ، خوک ، مرغ ، قاطر و یا میمون بنامیم و یا بطور مثال اگر در یک میهمانی به شخصی بگوئید " حیوان وحشی " ، بدترین فحش و ناسزا را به وی اطلاق کرده اید و باید در انتظار عکس العمل شدید طرف مقابل باشید .همچنان که انسانهای بیشتری در زیستگاه ها و محیط های انسان ساخت ، زندگی را آغاز می کنند پیوند ما با طبیعت و نیازهای زیست شناختی مان کمرنگ و کمرنگ تر می شود و سرانجام به نقطه ای می رسد که این فریب را بسادگی باور می کنیم که شیوه حیات و زندگی ما براساس " اقتصاد " ساخته شده و میشود . بارها و بارها این جمله را از افراد مختلف شنیده ام که اگر اقتصاد بشر رشد نیابد و از وضعیت نیرومندی برخوردار نشود ، نخواهیم توانست از عهده محافظت از محیط زیست برآئیم
جدایی ما از طبیعت حتی در غذاهایی که می خوریم نیز انعکاس یافته است . به خاطر می آورم دوران نوجوانی ام را ، هنگامی که مادرم سبد سیب هایی را که در پائیز از درخت چیده بود ، در کنارش می گذاشت و پیش از پختن کیک ، کرم های سیب های درون سبد را یک به یک از میوه جدا می کرد . اما هم اکنون میوه های ما نباید کوچکترین لکی به همراه داشته باشد و ترجیح می دهیم که با انواع واکس ها و رنگهای مصنوعی آنها را مزین و زیبا کنند .
ما حتی تصور این را هم نداریم که میوه ها تنها برای انسان نیست و این منابع را ما با سایر گونه های زنده شریک هستیم و خودخواهی ما زمانی به اوج میرسد که میوه ها را در انواع قارچ کش ها ، حشره کش ها و آفت زداها غوطه ور می کنیم ، همواره نهایت تلاش خود را به کار می گیریم تا هر گونه نشانه یی از خون ، مو ، پر یا فلس را از غذاهای خود بزدائیم و محصول نهایی باید به گونه یی باشد که هیچ گونه ردپایی از منشأ زیست شناسی را نتوان بر روی آن مشاهده کرد ، محصولی بدون منشأ زیستی و طبیعی .
هر تکه غذایی که مصرف می کنیم روزگاری زنده بوده است و به گفته گیاه شناس معروف مارگارت کروچ ، رابطه غذایی ما در واقع دوستانه ترین و نزدیک ترین ارتباطی است که بشر امروزی با سایر موجودات زنده برقرار می کند . مواد غذایی هریک جزئی از یک موجود زنده بوده اند و ما با مصرف آن مولکول های موجود دیگری را جزئی از بدن خود می کنیم .
هوایی که تنفس می کنیم چگونه شکل می گیرد و از کجا می آید ؟ از نخستین لحظه تولد تا واپسین دم زندگی ، به هوا و تنفس نیازمندیم و بقا و حیات ما به آن وابسته است . اما چقدر به این نکته توجه می کنیم که این اکسیژن در واقع از فعالیت یک شبکه سبز بر روی سیاره زمین حاصل می شود ، شبکه ای که عناصرش گیاهان زنده این سیاره اند .
ریشه های درختان و قارچ های خاکزی و سایر میکروارگانیسم های زمینی بطور مداوم در حال فیلتر کردن منابع آبی هستند تا بهترین و پاکیزه ترین آب در جهان در اختیار ما قرار گیرد و ما لحظه یی به آن نمی اندیشیم .
محصولات غذایی ما در بستر خاک رشد می کند و پیش از تکامل حیات بر روی زمین هیچ خاکی بر روی این سیاره وجود نداشته است . موجودات زنده نسل به نسل زندگی می کنند و پس از مرگ ، عناصر و مولکول های خود را در خاک منتشر می کنند و خمیره یی را برای شکل گیری موجود بعدی فراهم می آورند .
عقیده من این است که از آن هنگام که بشر با جهان طبیعی و طبیعت اطراف خود بیگانه شد ، ماهیت زیست شناختی خود و وابستگی اش به سایر موجودات زنده این سیاره را نیز فراموش کرد و از یاد برد . زمان دیگری که به چنین مرکز خریدی مراجعه کردید ، از فروشنده بپرسید که اگر جانوری حق ورود به این فروشگاه را ندارد پس شما اجناس تان را به چه کسی خواهید فروخت .
نقل از روزنامه اعتماد

No comments: